Omgeving

Als u 100 meter loopt, bent u bij de Beeldentuin van Nic Jonk.Als u van kunst houdt, is de beeldentuin echt een bezoek waard. Vergeet de kerk en het raadhuisje van Grootschermer niet. In de kerk zijn in de zomermaanden in de weekenden regelmatig exposities. In het raadhuisje, bijna 400 jaar oud, zijn vrijwilligers aanwezig die boeiende verhalen kunnen vertellen over de geschiedenis van het raadhuis. De toegang is gratis. Het gebouw is in het weekend open. Voor tijden en info zie website. Op de begane grond vindt u een informatiepunt, waar u leuke tips kunt krijgen over het dorp en de regio. Ook houden we daar kleinschalige tentoonstellingen over het dorp en haar omgeving. En we verkopen er leuke souvenirtjes die een directe relatie hebben met het raadhuis en het dorp.

Met de fiets komt u langs mooie dorpen, kerken, galerieën en museums. Via de Molendijk komt u na 3 km bij de Museum Molen in Schermerhorn. Een bezoek aan De Museummolen is een bijzondere belevenis. Hier kunt u zien hoe de molen is opgebouwd en hoe men hier woonde. Van bovenin de molen heeft u een prachtig uitzicht. Ook kunt u voelen en horen hoe de molen schut en knarst als de wind de wieken laat ronddraaien en het water wordt “uitgeslagen”.

De Schermer is drooggemalen van 1633 tot1635. Op sommige plekken bevindt u zich 4 meter onder de zeespiegel. Pas later hebben de gemalen het overgenomen van de molens.

Aan de Molendijk tussen Schermerhorn en Ursem vindt u 1 van de gemalen het Wilhelmina gemaal.

In het dorpje Schermerhorn kunt u het Kleinste Huisje bezoeken.

Het Kleinste Huisje van Schermerhorn wordt gekoesterd als enig overgebleven tuindershuisje van het Schermereiland. Op het Schermereiland stonden veel van dit soort huisjes. Soms woonden er gezinnen in van meer dan 10 personen.

Het Kleinste Huisje vertelt het verhaal van het wonen en leven rond 1900 in het dorp Schermerhorn. Als u door fietst naar Oterleek komt u de molen De Otter tegen. Hierin zit een bakkerij en op het terras langs de ringvaart kunt u genieten van een kop koffie met wat lekkers.

Maar u kunt ook de andere kant op fietsen door het dorpje Noordeinde naar Graft waar wederom een prachtig raadhuis staat met daarnaast een zerkenvloer.

In de vijftiger jaren werd de Nederlands Hervormde Kerk wegens verval gesloopt. De onlangs gerestaureerde Zerkenvloer is de enige herinnering aan deze kerk en is toegankelijk van 09.00 uur tot zonsondergang.

Het stiltecentrum is voorzien van een infozuil waar d.m.v. knoppen muziek en gedichten ten gehore gebracht kunnen worden. Samen met het raadhuis is het een prachtig geheel zo midden in Graft.

Schuin tegenover het Raadhuisje vindt u het kleinste snoepwinkeltje Nederland, Bram en Aagie’s genaamd met snoepgoed uit grootmoeders tijd.

Even doorfietsen en u bent in De Rijp, het pittoreske dorp heeft een historisch centrum.

Met als blikvanger de Grote Kerk en het Raadhuis De Waag. Tegenover de Waag zit ijssalon Toetie Froetie met een diverse keus aan heerlijk schepijs. En het Museum ’t Houtenhuis aan de tuingracht waar u een bezoek kunt brengen.

UNESCO Werelderfgoed de Beemster is ook een dagje fietsen waard. De Beemster is de eerste drooggemalen polder in 1612 en ligt tegen de Schermerpolder aan.

In Midden Beemster kunt o.a. Het Agrarisch museum en het Betje Wolf museum vinden.

Het Agrarisch museum is een gerestaureerde stolpboerderij uit 1877.  In de boerderij staan werken en wonen rond 1900 centraal.

In het  Betje Wolf museum is haar gerestaureerde schrijfkamer te zien met in de kasten haar eigen boeken en die van Aagje Deken. Daarbij is het een huis met een aantal stijlkamers uit andere eeuwen. De kamers zijn zo ingericht dat ze een goed beeld geven hoe er vroeger gewoond en geleefd werd in de Beemster.

Of een route fietsen door de polder langs de prachtige boerderijen

Vergeet niet een heerlijk stukje echte Beemster kaas te halen bij de CONO kaasfabriek aan de Rijperweg.

Ook Fort Spijkerboor is goed te bereiken met de fiets en ligt aan de Westdijk in de Beemster

In een wijde ring rond Amsterdam ligt een cirkel van 42 forten en inundatievelden (laaggelegen land dat bij een vijandelijke inval onder water gezet kon worden), ontwikkeld in de periode 1880 – 1920 : de Stelling van Amsterdam. De Stelling is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Waar Fort Spijkerboor er 1 van is.

U kunt bij fort Spijkerboor ook reserveren voor een rondleiding, ook voor kinderen zeer boeiend.

Heel veel tips en met vragen kunnen wij u altijd helpen.

We hebben vaar- en fietsroutes in de B&B liggen.

Ook hebben we een leuke map met informatie en een doos met losse folders.

Ook alvast een aantal handige links.

VVV De Rijp

VVV Alkmaar

Land van Leeghwater

Nationaal landschap Laag holland